Onsdag inviterte Markedsføringsforeningen i Oslo (MFO), til bransjekåringen «Årets markedsfører» på Ambassaden. Prisen går til den markedsføreren som har fremmet helheten av arbeidet til markedsavdelingen og anerkjenner hele teamet bak merkevaren som har bidratt til å skape vekst. Årets markedsfører gis uavhengig om det er en liten eller stor merkevare, og dette var den 24. gangen MFO delte ut prisen.

De seks finalistene som knivet om seieren var Kolonihagen, Sats, Pierre Robert, Komplett.no, Ice og Oda. Til slutt var det matbutikken Oda som kunne juble over tittelen som årets markedsfører og premien som er én million i annonsekroner til bruk hos Schibsted, foran et fullsatt publikum. 

- En ambisiøs merkevare med glimt i øyet
For markedsdirektør Nina Mikaelsen kunne det ikke blitt en bedre start på Oda-eventyret. Hun begynte nemlig som markedsdirektør i Oda 1. januar i år.

- Dette var veldig stas! En skikkelig lagseier. Jeg er heldig som har begynt i Oda og får lov til å være en del av et så fantastisk team, sier Mikaelsen til Kampanje.

Nå skal matbutikken bygge videre på fundamentet og markedsdirektøren kan avsløre at de nettopp har begynt å jobbe på et nytt kommunikasjonskonsept.

- Derfor kommer annonse-premien godt med, sier Mikaelsen.

Før Oda har hun vært direktør for merkevare og markedskommunikasjon i det norske flyselskapet Norwegian de siste ti årene. Hun ser flere likheter mellom Oda og Norwegian.

- Jeg har fulgt Oda for sidelinjen og har vært kunde siden starten. Akkurat som Norwegian er det en ambisiøs merkevare med glimt i øyet. Og vi har mange spennede planer i tiden fremover i et tøft marked der vi hele tiden må vise både nye og eksisterende kunder at vi leverer lave priser og en friksjonsfri handel. 

- Lyttet til markedet
Håkon Wik
, som er Head of Growth Marketing i Oda, tror matbutikkens suksess skyldes at de turte å «stå i det».

- Vi lyttet til markedet, fagfolk og vår egen overbevisning. Det handler om å tørre å stå i det over tid, selv om folk kanskje stiller kritiske spørsmål stolte vi på egne data og innsikt, sier han.

Selve feiringen må vente til i morgen.

- Jeg kom rett fra Indonesia i dag og landet klokka elleve. Jeg skal nok holde ut en liten stund, før jeg skal hjem til en samboer som forhåpentligvis har savnet meg, spøker Wik.

- Vi får spare feiringen og ta en skikkelig fest med alle på kontoret før helg, avslutter Mikaelsen.

- De har tatt noen modige valg
Juryen ved juryformann Kristian W. Majer trekker frem at Oda hadde en solid forretningsforståelse, og forsto selskapets situasjon, merkevarens posisjon og utfordringene som er i markedet.

- Vinneren har hatt en solid og helhetlig tilnærming til intern og ekstern data, ble dette brukt til et forbrukerrettet innsiktsarbeid. Det er et tydelig case som viser verdien av langsiktig tenkning, samtidig som de evnet å tenke nytt basert på innsiktene. De tok noen tøffe prioriteringer rundt hva de faktisk ønsker å formidle, heter det blant annet i begrunnelsen.

Juryen har også latt seg imponere av Oda som opererer i et marked dominert av store aktører. Istedenfor å kun se på hva konkurrentene gjør, har de speilet det forbrukerne etterspør i en posisjonering som ingen av konkurrentene kan, heter det videre.

- De har iterert og videreutviklet kreativene sine kontinuerlig i løpet av året på en imponerende måte. De har tatt noen modige valg i mediemiksen sin, og oppnådd spektakulære resultater uten nødvendigvis å øke budsjettene så kraftig. Vinneren har utfordret noen etablerte sannheter med en enorm suksess, begrunner juryen valget av Årets markedsfører.

Årets jury har vært ledet av Kristian W. Majer, som til daglig er administrerende direktør i Motivation Branding. I tillegg til Jan Berthrand Danielsen (AdForm), Magnus S. Wettergreen (Sats og styreleder i MFO), Camilla Kim Kielland (Morgenstern), Eivind Hjermstad-Sollerud (Vipps), Julie Wium Lie (Tripletex) og Cathrine Hagen (Wavemaker).

Les mer: Vipps er årets markedsfører: - Vi har bare begynt denne reisen

I fjor var det Vipps som stakk av med seieren etter et jevnt finaleheat med Amnesty International Norge, OBOS og Rørosmeieriene.