Tirsdag var NRKs dokumentarskandale et tema i Kringkastingsrådet. Ettersom programmet også er klaget inn til Pressens faglige utvalg (PFU) blir det ingen ordinær behandling av klagene, men kringkastingssjefen har på eget iniativ bedt om å redegjøre for avpubliseringen.

Det har stormet rundt statskanalen etter at «Ingen elsker Bamsegutt» ble lansert for snart to uker siden, og spesielt etter at det ble kjent at NRK bevisst hadde valgt å utelate en over 30 år gammel sedelighetsdom mot hovedpersonen fra serien.

Søndag 19. november valgte NRK å trekke «Ingen elsker Bamsegutt» fra strømmetjenesten for å se om de kunne gjøre endringer i den, men tre dager senere offentliggjorde kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen at episodene var trukket for godt.

Det begrunnet hun med at NRK gjorde «en alvorlig feilvurdering» da de valgte å utelate dommen, og at konteksten for serien og familiens situasjon har endret seg etter at den først ble publisert.

- Jeg er svært lei meg for at serien er blitt en belastning for familien som er omtalt. Jeg vil gi en uforbeholden unnskyldning til dem og de fornærmede i saken fra 1991, sa Fürst Haugen på pressekonferansen.

- Alvorlig sak
Denne unnskyldningen gjentok hun i Kringkastingsrådet.

- Dette er en krevende og alvorlig sak for oss i NRK. Den høye tilliten som NRK nyter i det norske samfunnet er helt grunnleggende og et premiss for at vi kan løse oppgaven vi har fått med å samle og engasjere alle som bor i Norge. Nå må vi gjenoppbygge denne tilliten, sier hun.

Nestleder Vilde Schanke Sundet i Kringkastinsgrådet mener mener kraften bak serien, med tanke på at det var profilerte Tore Strømøy og NRK som laget den, gjorde programmet som forventet ble en umiddelbar snakkis. Også kritikken må ha vært forventet, mener hun.

- Jeg vet ikke om mediestorm er riktig ord å bruke, men det blir en sak som suger opp all oksygenet i offentligheten, sier hun.

Les også: Rystet over «Debatten»-sending om Bamsegutt: - Aldri sett maken

- Nesten naiv
Schanke Sundet er førsteamanuensis ved Institutt for journalistikk og mediefag, OsloMet. Hun mener NRK i denne saken har vist et «nesten naivt» forhold til sosiale medier.

- Sosiale medier vil alltid ha en egen kraft, særlig i emosjonelle fortellinger med sprengkraft. Jeg skulle gjerne hørt om NRK har noen tanker om hvordan man kan håndtere slike saker i fremtiden.

Dette spørsmålet hadde ikke NRK-sjefen et godt svar på tirsdag.

- Her er det mange ting vi må diskutere å gå dypere inn i, svarer Fürst Haugen, som forteller at dette vil bli et tema i evalueringen av saken.

- Hver dag er kostbar
Kringkastingsrådets medlem Jan Bøhler mener at belastningen på NRK stilling og posisjon i befolkningen økte som en følge av at det gikk mange dager før NRK kom på banen og trakk serien.

- At en 32 år gammel dommen ikke ble omtalt, var en åpenbar feilvurdering. Men problemet for NRK, er jo de dagene som gikk. Serien ble trukket midlertidig, men dette lå og vippet i noen dager og det er synd. Her er hver dag kostbar med tanke på NRKs rykte og stilling i befolkningen, sier Bøhler.

- Vi skal ta det med oss dette i det videre arbeidet, svarte NRK-sjefen. 

- Vi forsøkte å jobbe så fort vi kunne, men det var mange grundige vurderinger og et stort materiale. Men vi tar med oss det i arbeidet vi skal inn i nå, sier Vibeke Fürst Haugen.

Akhtar Chaudry i Kringkastingsrådet håper NRK lærer av saken.

- De som aldri gjør feil, de gjør ingenting. NRK må ta det med seg. Selv om NRK har tråkket ganske grundig i salaten, så står det respekt av det øvrige arbeidet NRK gjør, sier han.

Les også: NRK-topper om tillitssvikten etter dokumentarskandalen: - En alvorlig sak